Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Szervezete

Az RPM Szabolcs Megye Hírei

Kelet Magyarország

LXVII. ÉVFOLYAM, 104. SZÁM, ÁRA: 100 FT, ELŐFIZETŐKNEK: 72 FT                                            8 oldal Hazai tájon


Emlékeztek a város vezetői is a tiszalöki tragédiára

TISZALÖK.


2009. április 22- én volt az az emlékezetes tiszalöki gyilkosság, amikor egy munkába induló férfit etnikai okokból lelőttek.

Eltelt egy esztendő és az évforduló, a megemlékezés napja is elérkezett. A cigány önkormányzat tiszalöki szervezete emlékezni hívta a lakosságot.

A város vezetése is részt kívánt venni a bűntény helyszínére és a városi temetőbe szervezett gyertyagyújtáson, azonban a CÖK vezetőjének minősíthetetlen kijelentései és magatartása annyira sértő és az eseményhez méltatlan volt, hogy végül távol maradtak a rendezvénytől.

Másnap, április 23-án Gömze Sándor polgármester, Zrinszki István alpolgármester, Mező József jegyző, Csikósné Juhász Erika aljegyző és Lakatosné Balogh Edina műszaki előadó tiszteletét tette Kóka Jenő sírjánál, ahol koszorút helyeztek el és mécsest gyújtottak az elhunyt

emlékére.

 STA40549.JPG

Kóka Jenő sírjánál Tiszalök vezetői FOTÓ: ÖNKORMÁNYZAT

Vélemény

a Kelet Magyarország 2010. 05.. 06. - i "Hazai Tájakon" rovatban megjelent cikkre


2010. 05. 06. -án a Kelet Magyarország lapban a "Hazai Tájakon" rovatban megjelent cikkre én, Borsi Gyula a Tiszalöki CKÖ elnökhelyetteseként és a Roma Polgárjogi Mozgalom ügyvivőjeként megjegyzem, hogy a cikkben foglaltak a tényekkel köszönő viszonyban sincsenek. A néhai Kóka Jenő halálának egy éves évfordulójáról az én nyilatkozatom alapján tudósított az Index internetes portál, mely megjelent 2010. április 22. -én este 21 óra után. Mindenki számára nyilvános és megtekinthető.

"Bár a szervezők elterjesztették az esemény hírét, a rendezvény első színhelyén, a tetthelyen csupán az áldozat családtagjai, a helyi roma kisebbség és a CKÖ, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete településeinek tagszervezete képviseltette magát, valamint a sajtó néhány munkatársa. A városi önkormányzat képviselő - testülete, polgármestere, Polgármesteri Hivatala, jegyzője, a városi intézmények, illetve a pártok távolmaradtak az eseménytől."

Biztos izgalmasabb a II. forduló előtti választási kampány. Bár az idő kegyes volt, nem esett, csak szeles, ám napos idő volt.

Talán ez a megjegyzést találta a város vezetése minősíthetetlen hangneműnek, provokálónak?

Szó sem volt ellentétes, megosztó, gyalázkodó, provokáló hangulatról.



Tiszalök 2010. május 05.                            Borsi Gyula

                                                                                CKÖ elnökhelyettes

                                                  RPM. Sz-Sz-B Megye ügyvivő


A Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete és a Tiszalöki Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) nevében a polgármester úr cikkben közölt mondataira reagálva megjegyezni kívánom, hogy Tiszalök Város polgármestere Gömze Sándor 2009. április 29. -én a Roma Gyilkossági sorozat 5. -ik halálos áldozata néhai Kóka Jenő temetésén sem vett részt, sürgős elfoglaltságra hivatkozva, ismerve őt előre borítékoltuk, hogy a a haláleset egy éves évfordulójának megemlékezésén is távol maradásával fog tüntetni.

Azon állítását, mely így hangzik: "a CÖK vezetőjének minősíthetetlen kijelentései és magatartása annyira sértő és az eseményhez méltatlan volt." nem tudom értelmezni.

Csupán arra gondolok, hogy politikai hovatartozásomat minősíti, számon kéri... Szánalmas, és szerintem méltatlan, hogy a napi politikát egy kegyeleti emlékezésen való megjelenéshez aló kötés,

Ellenben tényként közlöm azt, ami a híradásokban már napvilágot látott, csak elkerülte a figyelmet, hogy a politikai ellenfelünk a Jobbik Magyarországért Párt Városi elnöke a megemlékezésen részt vett. A Temetőben a családtagok és a roma vezetők társaságában letette a kegyelet virágszálát, és meggyújtotta az emlékezés lángját.

A tényeknél maradva, hírként és tényként közlöm, hogy

1.) a városunk vezetésétől az elmúlt egy esztendőben az elhunyt néhai Kóka Jenő özvegyét, ki tősgyökeres Tiszalöki lakos arra sem méltatta, hogy ne adj' isten megkérdezze tőle: "Hogy van?"

2.) Újabb tényként közlöm azt is, hogy az áldozat megsegítésére a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete, a Tiszalöki CKÖ és a MAD-Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány által kezdeményezett nemzetközi programtól a polgármester úr mereven elzárkózik. Ám ellenben a szomszédos település első számú embere ingatlannal segíti a nemes cél mielőbbi sikeres megvalósulását.

Tisztelt Kelet Magyarország!

Tisztelet Kelet Magyarországot olvasók!

Tiszalökiek!

Fel tennék Önöknek egy kérdést:

A fentiek alapján mennyire hiteles az ilyen közéleti ember?



Tiszalök 2010. május 06.                                  Balogh Mihály

                                                                            CKÖ. elnöke

                                                               RPM. Szabolcs Megye elnök




Megemlékezés

Tiszalök Város Önkormányzatát képviselve Gömze Sándor polgármester, Zrinszki István alpolgármester, Mező József jegyző és Csikósné Juhász Erika aljegyző – politikai szándék nélkül, a kegyelet és emlékezés jegyében - koszorút és mécsest helyeztek el az egy évvel ezelőtt elhunyt Kóka Jenő sírjánál.


STA40549.JPG

STA40548.JPG


A CKÖ megjegyzése

Csupán az a Városi Önkormányzat gesztusával a probléma, hogy egy napot késtek.

Borsi Gy.


A

Roma Polgárjogi Mozgalom

Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete

április 22.-én du. 14 órától

emlékezik meg a meggyilkolt Kóka Jenő házánál

A Roma Polgárjohi Mozgalom Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Szervezete 2010. április 22 -én du. 14 órától emlékezik meg a Roma Gyilkosságok Tiszalöki áldozatának Kóka Jenő halálának  1 éves évfordulójáról.

Helyszín: Tiszalök Új - Telep Nefelejcs utca (Tragédia helyszíne)

Beszédet mond: Balogh Mihály az RPM Szabolcs Szatmár Bereg megyei Szervezete elnöke.

A megemlékezés után a résztvevők az áldozat sírjánál a Tiszalöki Református Temetőben mécsest gyújtanak.


Im memorriam Daróczi Dávid

Lentről küzdötte fel magát Daróczi

Daróczi Dávid világéletében vállalta és hangoztatta roma származását, azt, hogy honnan jött, és meddig jutott el a társadalmi ranglétrán. Sosem titkolta: a csepeli cigánysorról származik, olyan helyről, ahol még a vezetékes víz is ritkaságnak számított.

Daróczi Dávid

Született:

Budapest, 1972. április 29.

Tanulmányok:

1990-1995: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Hittudományi Kar

2004: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Szakmai tevékenységek:

1994. február–1995. november: Népszava, újságíró

1995. december–1997. május: Színes Vasárnap, újságíró

1997. június–1999. szeptember: Világgazdaság, előbb újságíró, majd a tőzsderovat vezetője

1999. október–1999. szeptember: Bank&Tőzsde, szerkesztő

2001. július–2004. május: Rádió C, előbb a felügyelőbizottság elnöke, majd műsorigazgató, végül főszerkesztő

2002. szeptember–2004. október: Magyar Televízió, szerkesztő-riporter a Híradóban, az Üzleti Híradó felelős szerkesztője

2004. január–2005. július: Magyar Hírlap, előbb szerkesztő, majd a gazdasági rovat vezetője

2005. augusztus–2007. június: Miniszterelnöki Hivatal, előbb a miniszterelnök szövegírója, majd a Kormányszóvivői Iroda vezetője

2007. június: kormányszóviő

Apjának is köszönheti, hogy nem rekedt ott: a gimnáziumban már kommunikációt tanult, majd úgy döntött, a katolikus egyházat szolgálja. 1990-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát tanult, elhatározta, hogy jezsuita szerzetes lesz. Maximalistának tartotta magát, szívesen tartozott volna az egyik legelhivatottabb rendhez. „Közéjük akartam tartozni, ők dolgoznak és tanulnak, úgy éreztem, ott a helyem"– érvelt választása mellett Daróczi.

A helyszínelés fotóiért kattints a képre!

Lelkesedése azonban nem tartott sokáig, filozófi aprofesszora hamar lelombozta. „A tanárom egy beszélgetésünk során szóba hozta, hogy talán problémáim lesznek a cölibátussal, és érdemes lenne újra átgondolnom, hogy valóban hozzájuk szeretnék-e tartozni. Ezzel meggyőzött, mégis nagyon csalódott lettem tőle. Ma már tudom, jól látta a helyzetet, azt, hogy nekem családban kell élnem. Felnőtt fejjel örülök a döntésemnek" – mondta 2008 júliusában a HVG-nek Daróczi.

Miután rájött, máshol van a helye a világban, 1994-ben a Népszava szerkesztőségében kötött ki. Pályafutása innentől nyílegyenesen ívelt felfelé. Úgy tűnt, megtalálta a számára megfelelő hivatást. A Népszavától már újságíróként került át a Színes Vasárnaphoz, ahol közel két évet húzott le. Karrierje következő állomása a Világgazdaság című lap volt, ahol kezdetben újságíróként, később már a tőzsderovat vezetőjeként bizonyíthatta elszántságát. 2001-ben azután megalapították a szívéhez nagyon közel álló roma rádiót, a Rádió C-t.

„Amikor a rádió indult, a Romarádió név már foglalt volt, de mi mindenképp valami bátor nevet akartunk adni. Általános iskolás koromban a cigány gyerekek neve mellé még írtak egy C betűt. Innen jött az ötlet, a Rádió C. Már fiatalon elhatároztam, ha az életben viszem majd valamire, segítzám hasonló srácoknak" –  mesélte Daróczi két évvel ezelőtt.

Kezdetben a rádió felügyelőbizottságának elnöke, később műsorigazgatója és főszerkesztője lett. A magát munkamániásként jellemző férfi három év után továbbállt, elvállalta, hogy Gyurcsány Ferenc szövegírója lesz. Innen egy lépés választotta el attól, hogy a Kormányszóvivői Iroda vezetője legyen.

„Szerettem a háttérben lenni. Szóvivőként az első alkalommal nagyon izgultam, aztán hozzászoktam" – mesélt korábban Daróczi. A második Gyurcsánykormány bukása után viszszavonult, a Batiz Andrással és Tóth Miklóssal közösen alapított tanácsadó cégnél dolgozott.


Claudia volt a nagy szerelem

Dávid órákkal az elkeseredett tette előtt különös jellemzést adott magáról a facebook nevű közösségi oldalon: azt írta, hogy egyedülálló. Kiderült: nem szakítottak Claudiával, csupán apró sértettségének adott így hangot.

 Boldogan tértek haza Januárban együtt utaztak a   Maldív-szigetekre, ahol két hetet töltöttek. Fotó: Korponai Tamás
Boldogan tértek haza Januárban együtt utaztak a Maldív-szigetekre, ahol két hetet töltöttek.
Fotó: Korponai Tamás

Az amúgy is labilis, depreszszióra hajlamos Daróczi kedélyállapota a napokban mélypontra került. Ismerősei szerint Daróczi már többször is fontolgatta, hogy önkezével vet véget az életének. A tragédia azért is megdöbbentő, mert egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a 37 éves férfi élete végre rendeződött. Liptai Claudiát tegnap lapzártánkig nem sikerült elérni, ám a facebookon írt néhány sort kedveséről. „Nem vagyok hajlandó múlt időben beszélni róla... örökké szeretni foglak!" – állt a bejegyzések közt.

Bombaként robbant a hír tavaly decemberben, hogy a műsorvezető és a volt kormányszóvivő egy párt alkotnak. Claudia szinte sugárzott a boldogságtól, lefogyott, és kirobbanó formában volt. Kapcsolatukról először a Blikknek nyilatkoztak. „Többször is járt a Mokkában, ott találkoztunk először. Mi után megtudta, hogy válófélben vagyok, elkezdett udvarolni" – mesélte akkor Claudia. A tündérmese az egyik internetes portálon kezdődött. Daróczi gondolkodás nélkül ráhajtott Claudiára, virágcsokrokat küldött neki, levelezni kezdtek, majd egy hét elteltével Bécsben randevúztak. Már akkor érezték, hogy ennek még lesz folytatása. „Amikor hazaértünk, tudtam, hogy működni fog ez a kapcsolat" – nyilatkozta másfél hónappal ezelőtt Daróczi a Vasárnapi Blikknek.

A volt kormányszóvivő élete óriási fordulatot vett, amikor megismerte a műsorvezetőt. Többször hangoztatta, soha nem volt ilyen szerelmes azelőtt. „Claudia olyan társ, akiről álmodik az ember. Nemcsak jó nő, hanem okos is, mindig lenyűgöz, hogy milyen gyorsan pörög az agya. Otthon pedig jó anya. Kiváló partner akkor is, ha táncolni megyünk és akkor is, ha olvasunk egymás mellett" – mondta.

Amerre jártak, felforrósodott a levegő, egyáltalán nem titkolták boldogságukat. Lépten-nyomon csókok csattantak, és a szerelmes pillantásukból mindenki tudta, ami köztük van, igaz szerelem. „Mindenben igazi partnerem, akire számíthatok – otthon, a kislányom mellett, és kettesben, amikor nagy ritkán ki tudunk mozdulni egy picit" – mondta Liptai. „Dáviddal a kapcsolatunkat talán a diákszerelmek felhőtlenségéhez tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy mindkettőnket érett felnőttként ért az érzés."

A pár a karácsonyt együtt töltötte, bemutatták egymást a családtagoknak is. A szóvivő apja, Choli bácsi el volt ájulva új menyétől. „Kegyetlenül örülök, hogy a fiam egy ilyen intelligens, szép nővel került össze. A fiam szereti a szép nőket, meglátta ezt a gyönyörű nőt, miért ne akart volna tőle valamit" – vélekedett Choli bácsi, aki remélte, Claudia hamarosan unokát is szül neki. A hét elején Daróczi már arról beszélt a Blikknek, hogy kacérkodnak a házasság gondolatával. Akkor még senki nem sejtette, hogy a férfi nem éri meg a vasárnapot.

A volt kormányszóvivő az éjjeli órákban önkezével vetett véget életének. A 37 éves korában elhunyt Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. Középen Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti (EP) képviselője.


Borsi Gyula esélyegyenlőségi szakértő,  pályázatkészítő email: gyulabors@freemail.hu




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 6
Heti: 21
Havi: 17
Össz.: 37 489

Látogatottság növelés
Oldal: 2010. áptilis Hírek, eseményekt
Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Szervezete - © 2008 - 2024 - rpmszabolcsmegye.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »